9/12 Onsdag
- jag firar att jag blir arbetslös.
-folk undrar varför.
Jag har sen augusti jobbat på hotellet i gränna där jag hade min praktik i trean på gymnasiet, praktik är aldrig roligt men jag trivdes hyffsat bra eftersom min handledare Helen var toppen.
Som sagt började jobba där i augusti, Redan i september fick jag skriva på papper om fast tjänst 75% Sen dess har jag KÄMPAT.
Jobbet är på många sett väldigt krävande, iaf för en tjej på 18 år så är de tufft!
Dels för att vi jobbar ensamma på våra dagspass 7-15 , 15-22 Vilket gör de psykiskt jobbigt att aldrig ha någon att prata med, aldrig någon i jämte sig och fråga, en väldans massa ansvar om att frukosten ska vara klar i tid, att gästerna är nöjda och att utcehckingen går snabbt och enkelt, att maten smakar bra och så vidare, Allt detta hänger över din axel.
Passen ser ut på följande sätt;
7-15: Jag öppnar hotellet klockan sju på morgon, kollar i boken och ser vad de är att göra under dagen. Jag börjar göra Frukosten som kan variera alltifrån 1 person – 30 personer. Det handlar om att göra äggröra,steka prinskorvar,koka kaffe, ut med alla mjölk och mejeri produkter, pålägg, koka ägg, värma frallor i ugnen, tända upp ljusen och göra mysigt (och självklart mycket mera)
Detta ska vara klart 8.00
Efter frukosten vilket i tid kan befinna sig runt 10.00 ska all disk diskas, allt på frukosten ska tas in och fyllas på till morgondagen, fylla på påläggstallrikar, dricka, mejeriprodukter osv.
Efter allt är klart är kl ca. 11.00 (beror såklart hur många gäster)
Här i mellan har du utcheckingen av alla gäster, där du räknar ihop notan och tar betalt av gästen.
Tar även en koll på alla mejl på datorn och eventuellt svarar.
(Telefonen har man hela tiden och tar emot bokningar)
Efter frukost kan de variera vad man sedan gör, är de få gäster (3-4rum) Städar du deras rum, här snackar vi om att skrubba jaccuzzi och bädda sängar och allt vad som hör till.
Är det flera rum kan man ha olika ”paket” som ska sättas upp på rummen som man måste göra i ordning, fruktfat osv.
När detta är klart är de knappt om tid då man ändå har fått stressa för att få allt klart, Men nu måste dukas inför kvällen. Här ska besticken putsas så de är helt rena, man ska putsa alla glas och göra om matsalen till passande duktining om de så behövs.
Finns även då vi har konferens då de är ;
Frukost 8.00
förmiddags kaffe 10.00
lunch 12.00
Eftermiddagskaffe 15.00
som man ska göra åt dom,vilket i princip kräver hela dagens arbete!
Detta är morgonpasset 7-15 då du arbetar själv!
Sedan är de kvällspasset 15-22
Här börjar man med att skriva notorna av de gäster som ska bo över natten.
Efter det blir man helt plötsligt kock! Nu ska grönsaker fixas till ”blommar” sallad ska fixas,fylla på vin kylen och dricka kylen.
Förbereda maten, du ska nu laga maten som står i menyn tex ”kycklingfile med bacon och purjolök gratinerad med ost, serveras med potatisgratäng.”
I matsalen serveras 3 rätters middag så här ska du förbereda förätt varmrätt och efterrättt!
När allt är förberett blir du helt plötsligt servitris och ska ta upp dricka beställning och Servera maten du lagar.
även här har vi telefonen och mejl att sköta!
Självklart kommer de undantag då vi har en som lagar maten om de är många gäster i restaurangen!
Som sagt, detta jobb är väldigt krävande både fysiskt och psykiskt, Speciellt för en tjej i min ålder!
Jag ser absolut ingen som helst anledning till att jobba kvar!
Jag välkomnar mitt arbetslösa liv!